Schoolleven

Projecten voor iedereen

Schoolpastoraal

Het hele jaar door probeert ook de werkgroep schoolpastoraal van onze school een warme school te maken. We vieren samen en je kan meedoen aan de schrijf-ze-vrij actie van Amnesty International. Rond Allerheiligen en Allerzielen vindt er een mooi herdenkingsmoment plaats, er zijn de toffe acties voor Ecuador, enzovoort. Iedereen is welkom om mee te doen!

Vanuit deze werkgroep ontstond ook het idee om met een groep leerlingen op weekend te gaan.

SJAB-weekend

Omdat we leven op school even belangrijk vinden als leren op school organiseren we jaarlijks het SJAB-weekend. Dit staat voor het Sint-Jozefsinstituut Anders Beleven. We trekken er met leerlingen van verschillende graden op uit om elkaar beter te leren kennen. Het is een actief weekend vol sport, spel en plezier en lekker eten waarin vriendschap, gezelligheid en plezier centraal staan!

Fluoactie

Wees niet bang om te schitteren! Elk jaar organiseren we tijdens de donkere wintermaanden een fluoactie om de zichtbaarheid van onze fietsende én stappende leerlingen te verhogen. Zeker doen, want zo’n fluovestje dragen heeft veel voordelen. Onderweg ben je véél zichtbaarder in het verkeer. Je maakt dus meer kans om veilig op school aan te komen of ook weer veilig thuis te geraken.

Studiekeuze project in 2, 4 en 6

Niets zo moeilijk als kiezen wat je later wil worden en je bijhorende studieloopbaan bepalen. Wij begeleiden je graag bij dit proces waarbij zowel in het 2de als 4de jaar projecten worden georganiseerd om je te informeren en te achterhalen wat je mogelijkheden zijn en waar je interesses liggen. In het laatste jaar staat dat studiekeuzeproces gedurende een volledig schooljaar op het programma. We begeleiden je intensief bij de voorbereiding van je verdere stappen in de toekomst met onder andere een bezoek aan de SID-IN beurs in Antwerpen, gastsprekers over verschillende beroepenvelden en een infoavond over hoger onderwijs.

Week van de Talen

Tijdens de Week van de Talen staan we stil bij de talige diversiteit bij ons op school. Leerkrachten hebben dan niet alleen een oor voor het Nederlands, maar nodigen leerlingen uit om hun eigen (thuis)taal in de klas te laten weerklinken. Er staan ook allerlei leuke activiteiten op het menu zoals ons eigen Groot Dictee der Nederlandse Taal voor de 3de graad, een “rendictee” voor de tweede graad en een film in een vreemde taal voor iedereen die wil. Het is een kans om trots te zijn op de culturele rijkdom die in een taal verscholen zit.

PAARS

Op 17 mei, tevens de internationale dag tegen homo- en transfobie, nemen de leerlingen en leerkrachten op onze school deel aan de PAARS-campagne. De school kleurt dan ook paars, een ode aan de kracht en moed die nodig is om te zien wie je bent. Posters en activiteiten binnen en buiten de klas laten de leerlingen kennis maken met een inclusieve maatschappij waarin identiteit een vrije keuze is. Onbekend maakt immers onbemind.

Lake Bunyonyi

Al jaren organiseren de medewerkers en leerlingen op onze school acties en activiteiten om de secundaire school in de regio van Lake Bunyonyi in Oeganda te ondersteunen. Zo organiseren de leerlingen van het zesde elk jaar steunacties, zoals escape rooms en een color run in 2022, en een hindernissenparcours in 2023. Die steun gaat naar vier belangrijke doelen: schoolgebouwen, leefomstandigheden voor de leerlingen, onderwijs en hygiëne. De voorbije jaren kreeg de school zo nieuwe daken voor de schoolgebouwen, renovatie van de slaapzalen voor jongens en meisjes, toiletten voor de meisjes en waterreservoirs met steun vanuit onze school. Ook de komende jaren blijven leerkrachten en leerlingen zich inzetten voor de leerlingen van Lake Bunyonyi Secondary School.

Verkeersweek

Tijdens de verkeersweek, normaal gezien een week in oktober, staan de leerlingen stil bij veiligheid in het verkeer. Aan de hand van workshops georganiseerd door de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde (VSV), dompelen we de leerlingen onder in de wereld van de mobiliteit op hun maat. De noodzaak van een goede fietsverlichting of het nut van opvallende fluorescerende kledij, een goede controle over je fiets of veiligheid in de auto, door de handen uit de mouwen te steken leren onze leerlingen hoe ze zich veilig door het verkeer kunnen bewegen.