Schoolleven

Projecten derde jaar

Bewegend leren

Samen met alle andere leerlingen van het derde jaar, ervaar je gedurende drie dagen hoe het is om samen in groep tot oplossingen te komen. Je krijgt uitdagende opdrachten die je enkel in groep kan oplossen. Samenwerken, bewegen, afspraken maken en luisteren naar anderen zijn vaardigheden waaraan je tijdens deze driedaagse in Herentals kan werken. Er staan een heleboel boeiende en sportieve activiteiten op de agenda.

Weerbaarheidsdag

Tijdens dit project lichten we je in over de gevaren van gokken, softdrugs, alcohol en roken. We reiken je de info aan via workshops, sprekers en hoekenwerk. Je leert ook hoe je kan weerstaan aan groepsdruk en krijgt via een workshop meer informatie over relaties en seksueel gedrag. Tot slot komt je ook te weten hoe je je eigen veerkracht kan verhogen.

Verkeer

Elke dag sterven op Belgische wegen gemiddeld twee personen in het verkeer. De juiste oorzaak van een ongeval achterhalen is vaak niet eenvoudig. Wat we wel zeker weten is dat jongeren oververtegenwoordigd blijven in de ongevallencijfers. Risico’s op de weg inschatten blijft voor hen moeilijk. Verkeerseducatie is dan ook van levensbelang. Daarom organiseren wij in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de gemeente Borsbeek een verkeersweek. Je volgt workshops die je de nodige kennis en vaardigheden bijbrengen om je veilig in het verkeer te begeven.

Focus op leren

Tijdens dit project buig je je samen met je leraren over je resultaten, je leerstijl en je persoonlijk leerprofiel. Daarnaast leer je ook hoe je je werk moet organiseren en plannen. Om je voor te bereiden op het verwerken van grotere leerstofgehelen, reiken we je verschillende manieren aan om leerstof te structureren en te schematiseren. Allemaal zinvolle tools die je zullen helpen bij de overgang van de eerste naar de tweede graad.

Luik

Tijdens deze uitstap krijg je de kans de vaardigheden die je leert tijdens de lessen Frans om te zetten in de praktijk. Tegelijkertijd komt ook het culturele aspect aan bod tijdens een bezoek aan de stad Luik. Hiervoor werken we samen met Roeland, een organisatie gespecialiseerd in het organiseren van taaldagen en taalkampen. Je ontdekt de verschillen en gelijkenissen tussen je eigen cultuur en de Waalse cultuur en je beleeft ook de joie de vivre van de Waalse stad Luik. Je krijgt die kans de dag dag de kans om je te amuseren terwijl je Frans spreekt.

Projectweken

Als leerling van 3 Zorg en Welzijn werk je tijdens projecten vanuit tal van invalshoeken één thema uit, zoals gezondheid, Kerstmis, seksualiteit of vakantie. Hierbij valt heel wat te leren, te beleven en te verkennen.

Projecten vierde jaar

Sportdag

Je mag je klaarmaken voor één van de hoogtepunten van het vierde jaar: je gaat op sportdag naar het hindernissenparcours in Rijmenam. Je gaat klimmen en klauteren over hindernissen hoog boven de grond en boven water.

Kiezen

Samen met je leerkrachten en/of klassenleraar bereid je jezelf voor op de overgang naar de derde graad. Je onderzoekt je eigen kwaliteiten, interesses en studiemethode. Daarnaast verken je het studieaanbod om een goede keuze te maken.

Koraal speelpleinwerking

Koraal vzw is een vrijwillige organisatie die jeugdactiviteiten, gezinsondersteuning en kinderopvang organiseert. De vzw streeft naar een speelpleinwerking waar kinderen graag zijn en zich goed voelen. Ze bieden hen een open speelaanbod aan.

Koraal Speelpleinen werkt met enthousiaste en gevormde vrijwilligers die allerlei activiteiten voorbereiden en begeleiden voor kleuters, lagereschoolkinderen en tieners.

Als leerling van 4 Maatschappij en welzijn mag je tijdens de krokusvakantie of paasvakantie één dag proeven van het vrijwilligerswerk op één van de locaties van Koraal. Het wordt een fijne en unieke ervaring.

Londen

Als leerling van een vierde jaar D of D/A steek je het kanaal over om gedurende drie dagen Londen te bezoeken. Je maakt er kennis met deze bruisende stad en haar bijzondere verleden, de prachtige architectuur en de typische Engelse sfeer.

Meerdaags project

Als leerling van 4 Zorg en welzijn ga je op driedaagse naar Achouffe in het hartje van de Ardennen. Je leert elkaar beter kennen door drie dagen samen te leven en je leert ook meer over de streek, de plaatselijke producten en de natuur.

Projectweken

In 4 Zorg en welzijn werk je tijdens projecten vanuit tal van invalshoeken één thema uit, zoals gezondheid, Kerstmis, seksualiteit of vakantie. Hierbij valt heel wat te leren, te beleven en te verkennen.