Laptopproject: iedere leerling een eigen Chromebook

Het  laptopproject dat we begin dit schooljaar hebben opgestart, draait intussen op volle toeren. Al onze eerste- en derdejaars beschikken over een identieke Chromebook die ze hebben aangekocht via de school.  Het aantal toepassingen tijdens de lessen breidt uit en we zijn erg tevreden over de integratie ervan in de lessen en in het studeerproces. Uiteraard moet dit nog verder groeien.

We kunnen het beter een keertje te veel zeggen, want voor u is het toch een investering: ook volgend jaar starten alle leerlingen van het eerste en derde jaar met een Chromebook die ze via de school aanschaffen. Wie nu in het tweede jaar zit, moet dus tegen september een Chromebook aankopen. Onze eerste- en derdejaars nemen hem mee naar het volgende jaar. Op die manier zullen volgend schooljaar al onze leerlingen van de eerste en tweede graad over een persoonlijk toestel beschikken.
 
Een Chromebook is een bijzonder soort laptop, waarbij alles eigenlijk online gebeurt. Hierdoor zijn de apparaten snel en licht en gaat de batterij behoorlijk lang mee. Perfect dus om op school te gebruiken.
 

Waarom dit project?

 • Beter leren
  Iedereen is uniek en leert dus ook volgens een uniek patroon. Een persoonlijke computer biedt je extra werkvormen en mogelijkheden om je eigen leermethode te verbeteren en om thuis verder te oefenen. Je leerkracht is een onmisbare coach in dit leerproces. Bovendien wordt het eenvoudig om online samen te werken met je medeleerlingen tijdens een groepswerk.
 • Gelijke onderwijskansen
  Als alle leerlingen aan de start verschijnen met hetzelfde degelijke toestel, verloopt hun schooltraject ook onder dezelfde omstandigheden. Zo krijgt iedereen dezelfde kansen om zich binnen een professionele en comfortabele omgeving te ontwikkelen.
 • ICT-vaardigheid
  De meeste leerlingen zijn vlot in het gebruik van internet, sociale media en digitale toepassingen. Maar echt levenslang leren vereist veel meer dan alleen maar die vaardigheden. Je moet informatie kunnen opzoeken, kritisch beoordelen, presenteren en uitwisselen. Rekening houden met privacy en discretie is uiteraard belangrijk. Deelnemen aan de maatschappij van morgen leer je dus vandaag!

 

Veelgestelde vragen

 {slider title="Hoe werkt het laptopproject?" open="false"}

In het schooljaar 2019-2020 kochten de leerlingen van het eerste en het derde jaar via de school een laptop (Chromebook) aan. Volgend schooljaar kopen jaren één en drie opnieuw aan. Zo beschikken over 2 jaar al onze leerlingen over een laptop die ze kunnen inzetten bij hun leerproces. Dit gebeurt via een huur-koopsysteem.

Door het grote aantal toestellen dat we aankopen, kan de school een scherpe prijs voorzien voor elke leerling.

{slider Waarom wil het SJI dat op dit moment doen?}

Via dit systeem investeert de school samen met de ouders in de digitale toekomst van elke leerling. De financiële middelen die zo vrijkomen investeren we in een snel en krachtig netwerk. Het SJI zet op deze manier nog meer in op digitale geletterdheid in het secundair onderwijs.

{slider Wat als je al een laptop hebt? Kan je die dan meebrengen?}

Neen, het is immers belangrijk dat iedereen over hetzelfde toestel beschikt. De school is door het huur-koopsysteem eigenaar van een beheerslicentie. Zo kan de school de software op het toestel zetten en herstellingen uitvoeren indien nodig. Na twee jaar worden de leerlingen eigenaar van het toestel en kunnen zij het gebruiken tot het einde van hun schoolloopbaan.

{slider Welke laptop gebruiken de leerlingen?}

Voor het schooljaar 2020-2021 hebben we onderstaande configuratie kunnen samenstellen. 

 
Merk: Acer
Batterij: Li-ion
Besturingssysteem: Chrome OS
Schermtype: touchscreen met 360° scharnier
Beeldschermdiagonaal: 11,6 inch
RAM geheugen: 4 GB
Opslagcapaciteit: 32 GB
Processor: Intel Celeron N4020
 
 
In de prijs zit ook de ondersteuning, nl. drie jaar garantie op hardware & accidental damage protection.

{slider Waarom een Chromebook en geen Windows laptop?}

Een groot verschil tussen een Chromebook en een Windows laptop is het besturingssysteem. Op een Chromebook gebruik je geen Windows maar Chrome OS.

De voordelen van Chromebooks t.o.v. een Windows laptop:

 • start zeer snel op
 • lichtgewicht
 • automatisch up-to-date, onderhoudsvriendelijk
 • ingebouwde virus- en spambeveiliging
 • onbeperkte opslag in de cloud
 • kan na het opladen van de batterij 10 u. gebruikt worden
 • voordelige prijs.

{slider Wat als er een probleem is met de laptop? Wat als hij valt of gestolen wordt?}

Onze ICT-dienst volgt zulke problemen op en zoekt een oplossing. Na maximaal één lesuur krijgt de leerling een vervangtoestel ter beschikking. We verwachten wel dat elke leerling zorgzaam omgaat met het eigen materiaal en dat van medeleerlingen. De laptop wordt geleverd in een stevige beschermhoes. We werken aan veiligheid en preventie op elk gebied. Als een toestel verdwijnt of verwisseld wordt zijn we in staat om het te traceren.

Alle Chromebooks hebben een garantie van drie jaar en zijn bovendien verzekerd tegen “accidentele schade”. Je betaalt maximum € 40 per herstelling. Ook de beschermhoes valt onder een garantieregeling. Als de rits niet langs beide kanten goed werkt, stuurt de firma kosteloos een nieuwe hoes op.

{slider Wat bij een defect tijdens de schoolvakanties?}

Je kan altijd contact opnemen met de leverancier. Zij kunnen herstellingen aan de hardware uitvoeren.

{slider Wat als je naar een andere school gaat?}

Leerlingen die de school verlaten hebben twee keuzes. Ze leveren de laptop in en stoppen het huurcontract of ze kopen de laptop over.

{slider Hoe kan je de laptop betalen?}

Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan meteen de volledige som betalen of de betaling spreiden over meerdere jaren.

De registratie en de betaling van de laptop verloopt volledig via een webshop

{slider Wie kan instappen in het laptopproject?}

Leerlingen van de eerste en derde jaren starten sowieso, ook alle nieuwe leerlingen in de tweede en vierde jaren. Maar ook leerlingen van andere jaren kunnen mee instappen in dit project als ze dat graag willen. Alle leerlingen kunnen een toestel bestellen via een webshop.

{/sliders}

 Heb je nog andere vragen?

Dan kan je die stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Info en inschrijvingen

Het SJI-filmpje

gemaakt door oud-leerling Jeroen Broeckx is te bekijken via deze link

SJI op Flickr

Foto's van onze activiteiten zijn te bewonderen op Flickr!

Bekijk ze hier...

Hoofdschool

Sint-Jozefsinstituut
Lucien Hendrickxlei 2B
2150 Borsbeek

03 321 53 51

Web

www.sji-borsbeek.be
info@sji-borsbeek.be

Kaart

Go to top