Projecten tweede graad

We streven ernaar om zoveel mogelijk projecten te realiseren met al onze 3de of 4de jaren samen.

Derde jaren

Bewegend leren

Samen met alle andere leerlingen van het 3de jaar, ervaar je gedurende 3 dagen hoe het is om samen in groep tot oplossingen te komen. Je krijgt uitdagende opdrachten die je enkel in groep kan oplossen. Samenwerken, bewegen, afspraken maken en luisteren naar anderen zijn vaardigheden waaraan je tijdens deze 3 dagen in Herentals kan werken. Er staan een heleboel boeiende en sportieve activiteiten op de agenda.

Weerbaarheid

Tijdens dit project lichten we je in over de gevaren van softdrugs, alcohol en roken. We reiken je de info aan via workshops, sprekers en hoekenwerk. Je leert ook hoe je kan weerstaan aan groepsdruk.

Verkeer

Elke dag sterven op Belgische wegen gemiddeld twee personen in het verkeer. De juiste oorzaak van een ongeval achterhalen is vaak niet eenvoudig. Wat we wel zeker weten is dat jongeren oververtegenwoordigd blijven in de ongevallencijfers. Risico’s op de weg inschatten blijft voor hen moeilijk. Verkeerseducatie is dan ook van levensbelang. Daarom organiseren wij in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de gemeente Borsbeek een verkeersweek. Je volgt workshops die je de nodige kennis en vaardigheden bijbrengen om je veilig in het verkeer te begeven.

ICT

In dit project leer je jouw eigen profiel te beveiligen en de gevaren in te schatten van sociale media.

Suikerfabriek Tienen

Als leerling van 3STW bezoek je de suikerfabriek in Tienen. Je krijgt de kans om scheidingsprocessen op industriële schaal aan het werk te zien. Een suikerbiet wordt er omgevormd tot het gekende suikerklontje van Tienen.

Technopolis

Je gaat in 3STW ook naar de wetenschapsshow HoeZitDat?! in Technopolis. Je mag daar assisteren bij proeven en meedoen aan een quiz over wetenschap en techniek. Daarna staat er een e-rally op het programma: je draagt een elektronisch armbandje en volgt een route langs vijftien interactieve opstellingen waarbij de lessen natuurwetenschappen concreter worden gemaakt.

Als leerling van 3 aso volg je Lab in Technopolis. Je gaat aan de slag met materialen en producten die je op onze school niet hebt, om zelf een antwoord te vinden op onderzoeksvragen. Hoe maak je bio-ethanol? Kan je met bio-ethanol raketten lanceren? Welke eigenschappen heeft een goede zonnecrème? Welk nut hebben nano-partikels? Hoe onderzoek je het nut van deze nano-partikels in zonnecrème?

Vierde jaren

Biotoopstudie

De trein brengt alle leerlingen van 4 aso naar de Kalmthoutse Heide voor een  terreinstudie.

In groepjes bedenk je een wetenschappelijk onderzoek dat je ook presenteert. In het labo bestudeer je waterdiertjes en de waterkwaliteit met behulp van microscopen.

Kiezen

Samen met je leerkrachten en/of klassenleraar bereid je jezelf voor op de overgang naar de 3de graad. Je voert onderzoek naar je eigen kwaliteiten, interesses en studiemethode. Daarnaast verken je het studieaanbod om een goede keuze te maken.

Engagement

Je werkt een volledige dag in een zelfgekozen organisatie: een school, bejaardentehuis, ziekenhuis, opvangcentrum, sociaal restaurant, ... Je ervaart hoe het is om met mensen te werken en je in te zetten voor anderen.

Londen

Als leerling van een 4de jaar aso of tso steek je het Kanaal over om gedurende drie dagen Londen te bezoeken. Je maakt er kennis met deze bruisende stad en haar bijzondere verleden, met de prachtige architectuur en met de typische Engelse sfeer.

Meerdaags project

Als leerling van 4 VV ga je op driedaagse naar Achouffe in het hartje van de Ardennen. Je leert elkaar beter kennen door 3 dagen samen te leven en je leert ook meer over de streek, de plaatselijke producten, de natuur, …

Derde en vierde jaren

Projectweken 3 en 4VV

Je werkt tijdens projecten vanuit tal van invalshoeken één thema uit, zoals gezondheid, Kerstmis, seksualiteit of vakantie. Hierbij valt heel wat te leren, te beleven en te verkennen.

FlaSJI: de nieuwsbrief

Hier kan je je inschrijven zodat je elke maand onze nieuwsbrief per email ontvangt.

En hier vind je de FlaSJI van oktober.

SJI op Flickr

Foto's van onze activiteiten zijn te bewonderen op Flickr!

Bekijk ze hier...

Hoofdschool

Sint-Jozefsinstituut
Lucien Hendrickxlei 2B
2150 Borsbeek

03 321 53 51

Web

www.sji-borsbeek.be
info@sji-borsbeek.be

Kaart

Go to top